BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, August 28, 2009

wAnIe yaNg cOmEy

yAnG InDaH & mULiA tEnTaNg CACING

  • Dianggarkan terdapat lebih 2,700 jenis cacing di bumi ini, dgn pelbagai bentuk & warna. Ada yg berwarna pucat, merah kecoklatan, ungu, hijau (di Eropah & Amerika Utara) dan biru muda.
  • Haiwan berdarah sejuk ini boleh hidup di mana-mana sahaja asalkan tempay itu mempunyai tanah, makanan, oksigen, dan cuaca yg sesuai. Satu lg fakta menarik, terdapat lebih sejuta ekor cacing di dalam setengah hektar tanah
  • Cacing terpendek berukuran 2cm. Manakala cacing terpanjang, 7 meter yg dijumpai di Afrika Selatan.
  • Fitrah hidup sang cacing ialah menggali lubang di dalam tanah, kemudian mengangkut tanah itu ke permukaan. Tanah berlendir itu mempunyai nitrogen dan lain-lain mineral yg menjadi makanan tumbuh-tumbuhan.
  • 1 lagi jasa sang cacing ialah ia membantu kita mengatasi masalah sampah sarap kerana haiwan itu memakan kotoran, daun-daun kering. Malah najis haiwan dan manusia pun dibedalnya juga. Protozoa, bakteria dak kulat adalah sebahagian lagi makanan kegemaran cacing. Kotoran itu dihancurkan, kemudian dikeluarkan semula menjadi baja kompos organik.
  • Cacing mempunyai 1 otak, lima jantung dan bernafas melalui kulit. Ia boleh menggali lubang sedalam 5 meter.
  • Lebih 80% badan cacing mengandungi protein. Memakan cacing boleh merendahkan kolestrol dlm badan. Anda ingin cuba???
  • Charles Darwin menghabiskan masa selama 39 tahun mengkaji tentang cacing dan di akhir kajiannya beliau berkata, cacing merupakan haiwan yg paling penting di muka bumi ini.
  • Walaupun tidak mempunyai mata, cacing boleh 'merasai' cahaya. Tetapi, cacing tidak sukakan cahaya kerana cahaya akan mengeringkan kulitnya.

Thursday, August 27, 2009


PERCAYA ATAU TIDAK?????

.....ni pKoK aNgGuR yG aYAH aKu tAnAm dEpAn UmH kItOrAng,,,x sAnGkE kAn lEh IdOp pLaK pOkOk aNgGuR nIe,,,aSalNyE AyAh aKu sAjE jE tAnAm pKoK nIe cOz aYaH AkU pUn tAu MmG mUsTaHiL lEh BeRbUaH pKoK NiE,,,tP nTaH cMnEr 1 ArI 2 aKu tGok PkoK aYaH AkU nIe BerBuAH,,,hEpI gIlEr AkU,,,tApI kAn, bUkAn TeMpAt yG sEsUAi uTk dIE IdOp,,BuAh AnGgUr aYAh AkU nIe mAsAm rASanYa,,,eVeN dIe dAh mAsAk PoN dIe sTiLl mAsAm,,,iNgT kAn bILe dIe mAsAm x AdE oRnG bErKeNaN, tApI sElALu sAjA AdE oRanG cUrI AnGgUr aKu nIe.....








Tuesday, August 25, 2009

kItA sEbEnArnYa

lEbIh sUkA sAmBut 1 jAnUaRi.....
.....dRpD 1 mUhArRaM

lEbIH sUkA mEnYaNyI.....
.....dRpD bErZiKiR, bErTaHmId

lEbIh sUkA bAcA mAjAlAh hIbUrAn.....
.....dRpD bAcA bUkU2 aGaMa

lEbIh tAhU aPa iTu 14 fEbRuArI.....
.....dRpD 12 rAbIuL aWaL

lEbIh sUkA pErGi kE kOnsErT.....
.....dRpD pErgI kE cErAmAh2 aGaMa

lEbIh kEnAl ArTiS2 kEsAyAnGaN kIte.....
.....dRpD nAmA2 nAbI kItE

lEbIh sUkA mEnGaTa, mEnGuMpAt & mEnGuTuK.....
.....dRpD MeMujI mErEkA

lEbIh sUkA mEmInTa.....
.....dRpD sUkA mEmBeRi....

........ITULAH DIRI KITA........

Monday, August 24, 2009

...bELaiAn IbU...














Semasa kita berusia 1 tahun, ibu mnyuapkan makanan & memandikan kita...tetapi kita hanya membalasnya dgn menangis sepanjang malam.


3 tahun, ibu & menyuapkan kita dgn makanan yg lazat & berzat...namun kita membalas budinya dengan menumpahkannya ke atas lantai.

4 tahun, ibu membeli crayon untuk mengajar kita lukisan...tetapi kita membalasnya dgn menconteng dinding di rumah.

5 tahun, ibu membelikan kita baju raya yg baru...namun kita mengotorkannya apabila kita jatuh ke dalam lopak.

7 tahun, ibu menghantar kita ke sekolah...tetapi kita menjerit dan berkata..."TAK NAK"...

10 tahun, ibu menghantar kita pergi menghadiri kelas tuisyen, bershopping, dan ke rumah kawan...namun, kita tidak pernah toleh ke belakang dan mengucapkan terima kasih.

13 tahun, ibu menegur fesyen rambut kita yg kurang sopan...tapi kita membalasnya dgn mengatakan "IBU NI TAKDE TASTE LAH"

16 tahun, ibu inginkan dakapan drpd kita setelah penat & baru balik dari kerja...namun kita membalasnya dgn mengunci diri kita di dalam bilik.

17 tahun, ibu menangis kegembiraan apabila kita mendapat keputusan yg cemerlang...tapi kita tidak pulang ke rumah sampai lewat malam kerana celebrate dgn kawan-kawan.

19 tahun, ibu membelanjakan wang yg banyak untuk kita masuk universiti & mengangkat beg kita dgn penuh rasa kasih & sayang..namun, kita balasnya dgn menyalam ibi di luar dorm kerana malu nampak dek kawan-kawan.

21 tahun, ibu bertanya apa cita-cita kita?...tapi kita membalasnya dgn mengatakan "BUKAN MACAM IBU!!"

25 tahun, kita berumahtangga & ibu menangis kegembiraan & berkata ibu sayang dan kasih kpd kamu...namun, kita membalasnya dgn berpindah dan berjauhan dgn ibu sejauh 300km.

27 tahun, ibu menelefon dan memberi kita nasihat tentang penjagaan bayi...tapi kita membalasnya dgn mengatakan "ZAMAN SEKARANG LAINLAH BU!!!!"

40 tahun, ibu sakit dan memerlukan penjagaan kita...namun, kita balik melawatnya dan merungut tentang kesibukan kerja...dan segera balik ke kota.

1 hari, ibu meninggal dunia..........sempatkah kita membalas jasa ibu??
Berbaloikah jasa ibu ke atas kita??Sedangkan kita langsung tidak membalas budinya.........



jOm nYaNyi sAmA2

video